Gelin, festivalimizin yedinci günü nasıl geçmiş, hep birlikte bakalım. Festivalimizin yedinci günü de Atatürk Kültür Merkezi Yeşilçam Sineması’nda başladı. Günün programı kapsamında erişilebilir gösterimler saat 12:00’de izleyiciyle buluştu.
Erişilebilir gösterimlerde; İyi Ölüm (Hasan Ete – Belgesel), Eksi Bir (Ferhat Özmen – Kurmaca) ve Özgür Kelimeler (Abdullah Harun İlhan – Belgesel) filmleri gösterildi. Gösterimlerin ardından Eksi Bir filminin yönetmeni Ferhat Özmen ile Özgür Kelimeler filminin yönetmeni Aslıhan Eker, izleyicilerle bir araya gelerek söyleşi gerçekleştirdi.
Bu yıl da “Tek Plan Masa” programı kapsamında genç sinemacılar ile usta isimler aynı masa etrafında buluştu. Samimi ve sınırların ortadan kalktığı bu ortamda, kuşaklar arasında ilham verici bir paylaşım gerçekleşti. Program, Neslişah Sultan Kültür ve Sanat Merkezi’nde saat 14:00–17:00 arasında gerçekleştirildi.
Tek Plan Masa oturumlarında konuşmalar yalnızca teknik bilgilerle sınırlı kalmadı; sinemaya başlama motivasyonları, üretim süreçlerinde yaşanan kırılma anları, sektörde var olma mücadelesi ve kişisel sinema yolculukları da ele alındı. Usta isimler ve genç sinemacılar, yuvarlak masa etrafında eşit söz hakkıyla bir araya gelerek samimi, açık ve ilham verici bir atmosfer oluşturdu.
Tek Plan Masa programında; Natali Yeres (Sanat Yönetmeni), Can Ulkay (Yönetmen), Hülya Duyar (Oyuncu), Bekir Aksoy (Oyuncu), Eyüp Gökhan (Yapımcı) ve Muttalip Müjdeci (Oyuncu) sinemaseverlerle buluştu.
Tek Plan Masa programının ardından, festivalin önemli duraklarından biri olan Atatürk Kültür Merkezi Yeşilçam Sineması’nda saat 18:30’da gerçekleştirilen Film Okuma Atölyesi’nde, sinema tarihçisi ve yazar Burçak Evren bizlerleydi.
“Bir sanat eserine bakarken tüm önyargılardan arınmak gerekir; aksi hâlde doğru bir okuma yapamayız.”
“Filmlerin kırılma sahneleri vardır; film bittikten sonra bile yıllarca içinizde yaşamaya devam eder.”
Değerli paylaşımlarını samimiyetle bizlere aktaran Tek Plan Masa programımızın ustalarına; Natali Yeres, Can Ulkay, Hülya Duyar, Bekir Aksoy, Eyüp Gökhan, Muttalip Müjdeci’ye ve Film Okuma Atölyesi’ndeki katkıları için Burçak Evren’e çok teşekkür ederiz.
Bizleri bu yoğun ve verimli günde yalnız bırakmayan tüm sinemaseverlere teşekkür ediyoruz.
Sekizinci günde görüşmek üzere… Sinema ile. Sevgi ile!
Metin: Ayşenur GÖKKAYA
